iconDeelprogramma 2A PASSEND WONEN

Wat deden we in 2024 om de maatschappelijke doelen te bereiken?

We gaan voor de juiste woning op de juiste plaats

Inleiding

Wij willen inwoners een passende woning bieden, zoveel mogelijk in hun eigen gemeenschap. Het aandeel ouderen in de regio Achterhoek en ook in Bronckhorst groeit. In 2030 zal 1 op de 6 inwoners 75 jaar of ouder zijn; tien jaar later is dat al bijna 1 op de 5. Het is belangrijk om jonge inwoners te behouden en aan te trekken voor een evenwichtige bevolkingsopbouw. Ook is belangrijk woningen voor ouderen toe te voegen om deze groep zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Wij werkten aan een evenwichtig woningaanbod in de kernen door de doorstroming op gang te brengen waardoor inwoners in een passende woning terechtkomen.

Resultaten

We gaven ruimte aan doorstromers en nieuwe (collectieve) woonvormen 

We realiseerden woningen voor specifieke en urgente doelgroepen. Naast traditionele woningen keken we naar nieuwe woonvormen zoals tiny houses, erfdelen, flexwoningen en kamergewijze verhuur. Afgelopen jaar zijn we gestart met twee pilots, waarvan één voor tiny houses en één voor erfdelen. Met de woningcorporaties hebben we het kamergewijs verhuren uitgewerkt en ingevoerd. 

We handelden woningbouwinitiatieven nog niet snel genoeg en adequaat af

Er waren 54 woningbouwinitiatieven. Door de grote hoeveelheid initiatieven en het tekort aan medewerkers ruimtelijke ordening liep de gemiddelde wachttijd op. We merkten dat er relatief veel tijd besteed werd aan de uitleg richting initiatiefnemers over afgewezen plannen. We optimaliseerden het proces om de dienstverlening te verbeteren. Zo pakten we de plannen die stil lagen in afwachting van het nieuw woonbeleid voor het buitengebied met voorrang weer op. We huurden voor de afhandeling van deze plannen extern in. We zetten in op transparante communicatie richting de initiatiefnemers. 

We voerden de regionale woonagenda uit 

We werkten veel samen in de regio. Een aantal jaar geleden werd binnen de regio Achterhoek een woondeal gesloten. Samen met de Achterhoekse gemeenten werkten wij aan een aanpassing van deze woondeal, waarbij we inspelen op de ontwikkelingen en vraagstukken van nu en de toekomst. De uitgangspunten van de woondeal integreerden we in de woonvisie die in december werd vastgesteld. De besluitvorming van de woondeal vindt plaats in 2025.

We actualiseerden de lokale woonvisie 

Woningbouw is een dynamisch en belangrijk werkveld in Bronckhorst. We volgden de ontwikkelingen en de behoeftes van onze inwoners goed. We actualiseerden onze lokale woonvisie. We beschreven in de woonvisie wat onze woonopgaven in Bronckhorst zijn en hoe wij hierop inspelen. Dit konden wij natuurlijk niet alleen, we hielden gesprekken met inwoners, de raad en andere stakeholders. De woonvisie heeft vier pijlers: woningbouw en woningbouwprogrammering, woonbehoefte van aandachtsgroepen, duurzaamheid en leefbaarheid. Samen geven ze een compleet beeld van de woonopgave. Deze woonvisie vormt ook de basis voor het volkshuisvestelijk programma. In de visie zorgden we met slimme combinaties van transformeren van bestaand vastgoed, een mix van woonvormen en aantrekkelijke woonomgevingen voor een duurzame balans op basis van de lokale behoefte van dorpen en buurtschappen.

We pakten dorpen en wijken integraal aan 

Voor de aanpak van wijken en het toevoegen van woningen is het niet voldoende om te kijken naar woningen alleen, er zijn veel meer aspecten van belang voor een aantrekkelijk woon- en leefklimaat. We keken integraal naar de opgave. We werkten intensief samen met collega's van verschillende gemeentelijke disciplines en werkten waar mogelijk in regionaal verband. Voor de nieuw te bouwen woonwijk Zelhem Het Loo zetten wij in op 'community building' door bijvoorbeeld een ontmoetingscentrum als centraal punt in het plan op te nemen. De herstructureringsopgave waar we mee aan de slag zijn, pakten we onder andere aan vanuit de insteek van een gezonde leefomgeving (zoals beschreven in het GALA-akkoord). Op het thema migratie en integratie werkten we nauw samen met woningcorporaties en andere afdelingen binnen de gemeente. 

We ontwikkelden een aanvullend instrumentarium en nieuwe aanpakken

We constateerden in Bronckhorst veel woningen in het hogere segment. Daarom werkten we aan de toevoeging van een juiste mix van woningen, zodat alle doelgroepen goed kunnen wonen in Bronckhorst. We zagen daarbij dat de stijgende bouwprijzen het moeilijk maakten om betaalbaar te bouwen. We zetten in op de juiste aanpak. We speelden in op de behoeftes van inwoners, bijvoorbeeld door het aanpassen van het beleid van wonen in het buitengebied. We actualiseerden de instrumentaria antispeculatiebeding en zelfbewoningsplicht. Regionaal begonnen we met het maken van een huisvestingsverordening.

We stimuleerden het verduurzamen en het toekomstbestendig maken van bestaande woningen 

We stelden de Herijkte Routekaart ‘Bronckhorst energieneutraal’ vast. We rapporteren over dit onderdeel in deelprogramma 3B Duurzaamheid (2.1.3) onder ‘We bespaarden energie door huishoudens te helpen’.  

De zetten de eerste stappen om flexwoningen te realiseren

Om snel aan de kwalitatieve woningbehoefte te voldoen, zetten we mede in op verplaatsbare woonoplossingen die relatief sneller kunnen worden gerealiseerd. Wij kozen ervoor in te zetten op modulaire woningbouw. We spraken met de woningbouwcorporaties ProWonen en Sité over aantallen en locaties, samen werken we aan de realisatie hiervan in 2025.

We actualiseerden de visie voor wonen en zorg

We lichtten dit toe in deelprogramma 1A Vitale inwoners en samenleving (2.1.1).

Beleid wonen buitengebied

We pasten het beleid voor wonen in het buitengebied aan om de woonwensen van onze inwoners te voldoen en om woningen toe te voegen. We werkten daarom aan passende beleidsregels en stelden deze vast. In de totstandkoming spraken we hierover  met de raad en diverse stakeholders. Sinds de vaststelling van het beleid werkten we aan de beoordeling van 30 plannen met in totaal 60 woningen. 

We realiseerden voldoende woningen om in de woonbehoefte te voorzien

Inleiding

Het afgelopen jaar faciliteerden wij diverse woningbouwinitiatieven van inwoners en partijen. Ook pakten wij zelf de regie om ons woningaanbod passend te vergroten door op de juiste plaats de juiste woningen te realiseren. Hierbij hielden we rekening met de regionale afspraken uit de woondeal. We bouwden twee derde betaalbaar, waarvan 28% sociale huurwoningen. In grotere kernen stuurden we op de toevoeging van een grotere hoeveelheid woningen en bij kleinere kernen keken we naar wat het meest passend is. Dit deden we door middel van in- en uitbreidingslocaties en inzet van gemeentelijke locaties. In 2024 werden er 46 woningen opgeleverd (bron: CBS). In 2024 maakten we het planologisch mogelijk om 234 woningen te bouwen.

Resultaten

Hiddinks weide Hengelo

Halverwege vorig jaar stelden we de ruimtelijke visie vast en samen met de ontwikkelaar sloten we de anterieure overeenkomst. In de anterieure overeenkomst maakten we afspraken om de doelen uit de woondeal te realiseren, zoals de toevoeging van voldoende sociale huur en betaalbare woningen. De ontwikkelaars werkten vervolgens de eerste stedenbouwkundige opzet uit met daarin 190-200 woningen, met een mix van woningen voor starters, senioren en woningen van woningbouwcorporatie ProWonen. De stedenbouwkundige opzet is in november voor feedback voorgelegd aan omwonenden en belangstellenden voor deze woningen.   

Het Loo Zelhem

Het bestemmingsplan voor 130 woningen voor een mooie nieuwe wijk in Zelhem is vastgesteld. De bouw start naar verwachting in 2025. Van de woningen is meer dan tweederde betaalbaar. Het plan bestaat onder andere uit 38 sociale huurwoningen, 26 zorgwoningen, 34 starterswoningen, 10 twee-onder-één kapwoningen, 24 seniorenwoningen en 5 vrijstaande woningen. Van de starters- en seniorenwoningen zijn 12 starterswoningen en 13 seniorenwoningen bestemd voor collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Deze CPO woningen zijn een pilot voor welstandsvrij bouwen. We startten in december met de uitgifte van de kavels bestemd voor de CPO woningen. 

Mispelkamp (voorheen Almenseweg) Vorden

In Vorden werkten we aan de locatie Mispelkamp, waarbij we 100 tot 140 woningen willen toevoegen. We vroegen omwonenden te reageren op vier stedenbouwkundige modellen voor de ruimtelijke visie van de locatie. De omwonenden konden ook meedenken over de verkeerssituatie en de algemene uitgangspunten van deze woningbouwlocatie. Hun input werd verwerkt in een vernieuwde versie van de ruimtelijk visie.  

Bronkhorsterweg Steenderen

We begonnen met onderzoeken van de uitbreidingslocatie aan de Bronkhorsterweg in Steenderen.

Hummelo

In Hummelo werkten we samen met het dorp, grondeigenaren, ondernemers, woning-corporatie en zorgpartijen aan de uitbreiding van de woningvoorraad met ongeveer 50 woningen. Voor de locatie Stokhorsterpark organiseerden we een bouwdag, waar we met woningzoekenden en omwonenden rond een grote werkmaquette in gesprek gingen over het woningbouwplan en ontwerpideeën voor de nieuwe buurt. De feedback die we ontvingen op de bouwdag zijn we, samen met de inbreng van verschillende vakdisciplines, aan het verwerken. We pasten hier de Wet voorkeursrecht gemeenten (WVG) toe.

Startersbustour en Toekomstig Thuis Tour

Wij gebruikten creatieve manieren om inwoners te betrekken bij onze woonopgaven en gaven voorlichting over de mogelijkheden om te wonen in onze gemeente. Zo organiseerden we in juni in navolging van de succesvolle startersbustour een tweede startersbustour. In november organiseerden we een Toekomstig Thuis Tour, gericht op levensloopbestendige woningen. Beide doelgroepen kregen door de tour een goed beeld van de mogelijkheden binnen de huidige woningmarkt en gaf ons inzicht in de wensen en behoeften van deze belangrijke doelgroepen.

't Doornslag Achter-Drempt 

We realiseren een buurt in Achter Drempt (32 woningen). T Doornslag ligt tussen de Zomerweg en voetbalvereniging HC ’03 in Achter-Drempt. Het woningbouwplan met 32 woningen bestaat uit een mix van woningtypes voor verschillende doelgroepen, zoals starters, senioren en doorstromers op de woningmarkt. De dorpsraad heeft zich actief ingespannen om dit plan te helpen realiseren. De woningen zijn in de verkoop gegaan en de bouw van de woningen is in oktober 2024 opgestart.

Actief grondbeleid voor maatschappelijke opgaven

Inleiding

Door als gemeente een actievere rol op te pakken in ons grondbeleid realiseren we doelen in de programma’s 2 en 3.

Resultaat

We voeren ons grondbeleid op een andere manier uit

We zetten stappen om ons verder te professionaliseren in onze bedrijfsvoering door ons te laten ondersteunen met een systeem voor grondbeleid. Dit richtten we in 2024 verder in. Meer over ons grondbeleid leest u in de paragraaf Grondbeleid (2.2.7).

Indicatoren

Lokale indicator

Thema

Effectindicator

Bron

Nul-meting

Jaar nul-meting

Real. 2022

Doel 2023

Doel 2024

Real. 2024

Wonen

Leegstandspercentage in de woningvoorraad (ongewenste leegstand)*

Regionale Woningmarkt monitor rapportage

2,20%

2018

3%

Waardering buurt en kwaliteit van de woning

AWLO

8

2018

8

8

**

Uitbreiding woningvoorraad (netto toename aantal woningen (aantal gereed gemelde woningen minus gesloopte en samengevoegde woningen))

Gemeentelijk datasysteem

0

2019

+38

+125

+175

+46***

Aanbod sociale huurwoningen

Gemeentelijk datasysteem

2848

2019

2694

2880

2920

3012

Aanbod sociale huurwoningen in het bezit van woningcorporaties

Gemeentelijk datasysteem

2848

2019

2876

2848

2848

****

* In de regionale woningmarkt monitor wordt leegstand niet meer meegenomen i.v.m. nieuw regionaal beleid en prioriteitstelling. Door het ontbreken van de informatie komt de lokale indicator te vervallen

** Onderzoek AWLO eens in de drie jaar (volgende onderzoek wordt in 2025 opgestart)

*** Er zijn 46 nieuw gebouwde woningen gereed gemeld. Dat is een formeel meetpunt. Daarnaast zijn er in 2024 104 nieuwbouwwoningen goedgekeurd door middel van een vastgesteld omgevingsplan en woningsplitsingen.

**** Nog niet beschikbaar

Landelijk vastgestelde indicatoren

Indicator

Bron

Realisatie 2021

Realisatie 2022

Realisatie 2023

Gelderland 2023

Nieuw gebouwde woningen (aantal per 1.000 woningen)

ABF 2023

5,8

1,9

7,5

9,6

Gegevens overgenomen van www.waarstaatjegemeente.nl stand d.d. 18-02-2025

Risico's

Risico-oorzaak (Als gevolg van...)

Risicogebeurtenis (bestaat de kans dat...)

Risicogevolg (met als gevolg dat...)

Netto Kans

Totaal: Netto Financieel Maximum

Impact financieel (%)

Impact (overig)

Organisatie - Verslechterde economische vooruitzichten

We minder legesopbrengsten ontvangen dan geraamd

Financieel - Er een begrotingstekort ontstaat

50%

400

1,63%

0

Mens - Dat het Waarborgfonds Sociale Woningbouw haar verplichtingen niet meer kan nakomen

De gemeente haar achtervangpositie moet innemen

Financieel - Er renteloze leningen moeten worden verstrekt, renteverlies of derving rente-inkomsten plaatsvindt

10%

385

0,31%

0

Organisatie - Dat het Waarborgfonds Eigen Woning haar verplichtingen niet meer kan nakomen

De gemeente haar achtervangfunctie moet innemen

Financieel - Er aanspraak wordt gemaakt op geleden verliezen

10%

250

0,21%

0

Organisatie - Onvoldoende onderzoek naar solvabiliteit van geldlenende organisaties

De organisatie de lening niet kan terugbetalen aan gemeente

Financieel - Dit leidt tot verlies van vermogen

10%

250

0,20%

0

Extern - Netcongestie en/of het niet tijdig behalen van geplande oplossingen door netbeheerders om netcongestie te voorkomen/verminderen.

Nieuwbouw- en uitbreidingsprojecten tot 2030 die meer elektriciteit vragen van het net, vertraagd worden opgeleverd door het ontbreken van netcapaciteit.

Financieel - ; Niet financieel - Plannen worden vertraagd of niet uitgevoerd en andere concepten moeten worden bedacht om plannen uit te kunnen voeren. Waardoor we onze doelen voor wonen/huisvesting niet halen. Woondeal maart 2023 met ministerie niet wordt gehaald (2030); Mogelijk imagoschade.

75%

10

0,06%

4